Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου - Σπαστική Κολίτιδα



Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου - Σπαστική Κολίτιδα 
 
-Τι είναι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου;
Η σπαστική κολίτιδα ή ΣΣΕ είναι μία καλοήθης πάθηση που όπως και το όνομά της λέει οφείλεται σε σπασμούς και γενικά σε ασυνήθιστες κινήσεις που κάνει το έντερο λόγω των αερίων, που φυσιολογικά παράγονται κατά την επεξεργασία των κοπράνων. 

-Τι προκαλεί το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου;
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι στους ανθρώπους που υποφέρουν από ΣΕΕ, το παχύ έντερο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε συγκεκριμένες τροφές και επηρεάζεται από το στρες. Επίσης πολλές έρευνες έχουν γίνει για την χημική σύσταση του εντέρου και τον ρόλο της σεροτονίνης στην σωστή λειτουργία του. Σήμερα είναι καθολικά αποδεκτό πως στις περισσότερες περιπτώσεις το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια.

-Στρες και Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου;
Το στρες ,η έντονη κούραση, ο προβληματισμός, ο θυμός, η συγκίνηση και γενικά οι εναλλαγές στην ψυχολογική διάθεση  μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στο παχύ έντερο ατόμων με ΣΕΕ. Το παχύ έντερο συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω χιλιάδων νεύρων, και όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, ελέγχεται από το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα, το οποίο ανταποκρίνεται στο στρες. Στους ασθενείς με ΣΕΕ, το παχύ έντερο ανταποκρίνεται ακόμα και στο παραμικρό στρεσογόνο ερέθισμα.

-Ποία είναι τα συμπτώματα;
Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της σπαστικής κολίτιδας είναι τα ξαφνικά φουσκώματα της κοιλιάς που σχεδόν πάντα συνοδεύονται από πόνους που εντοπίζονται στο αριστερό ή δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς. Οι πόνοι μπορεί σπανιότερα να εντοπίζονται στο κέντρο ή να πιάνουν όλη της κοιλιά και συχνά ανακουφίζονται με την αποβολή αερίων. Επιπλέον παρατηρείται δυσκοιλιότητα ή διάρροια και εναλλαγή των δύο καταστάσεων, αίσθημα ατελούς κένωσης και βλέννη στα κόπρανα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα προκαλούν έντονη δυσφορία και πόνο, εμποδίζοντας το άτομο να ολοκληρώσει τις συνηθισμένες, καθημερινές του δραστηριότητες, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του.

-Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Συνήθως αντιμετωπίζεται με διαιτητική και φαρμακευτική αγωγή. Πολύ σημαντικό είναι όμως ο ασθενής να υιοθετήσει μακροχρόνια σωστές διατροφικές συνήθειες. Η καλή διατροφή και η καταπολέμηση του στρες είναι τα κλειδιά για την καλή λειτουργία του εντέρου και για καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά σε διαφορετικές τροφές.
Οι παρακάτω τροφές προκαλούν διαταραχές σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με ΣΕΕ.
Δημητριακά (καλαμπόκι, σιτάρι), 
Γαλακτοκομικά, 
Καφεΐνη (καφές, τσάι, αναψυκτικά), 
Εσπεριδοειδή, 
Κρεμμύδι, 
Τηγανιτά, 
Τεχνητά Γλυκαντικά (σοκολάτες, μπισκότα εμπορίου κλπ)
             
Τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε πιο ήπια τα συμπτώματα του ΣΕΕ είναι:
*Πίνουμε 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα
*Τρώμε πάντα σαλάτα με το μεσημεριανό μας
*Καταναλώνουμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά
*Αντικαθιστούμε όλα τα ανεπεξέργαστα προϊόντα με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως
*Μασάμε καλά το φαγητό μας (18-20 φορές τη μπουκιά)
*Τρώμε σε τακτά χρονικά διαστήματα
*Καταναλώνουμε προβιοτικά προϊόντα (γιαούρτια)
*Αθλούμαστε (το περπάτημα απο

Ανάλογα με τα συμπτώματα που βιώνει ο καθένας, αποφασίζει τι πρέπει να προσθέσει / αφαιρέσει στο διαιτολόγιό του. Γενικά, διάρροια: όχι σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, και δυσκοιλιότητα: ναι σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Ο καθένας πρέπει να δημιουργήσει μια λίστα με όλα εκείνα τα τρόφιμα, που έχει παρατηρήσει πως τον ενοχλούνε και μια δεύτερη λίστα με τρόφιμα, που δεν τον ενοχλούνε, ώστε να μπορεί να επιλέγει μέσα από αυτές. Το ΣΕΕ επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής και μια καλή οργάνωση της διατροφής, κάτι που δεν απαιτεί χρόνο, μπορεί να την βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό.
Πτυχιούχος Διαιτολόγος Τζέκος Θωμας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι σημαίνει η λέξη Δίαιτα.

Αντιμετωπίζωντας τη Δυσκοιλιότητα