Τροφικές Δυσανεξίες και οι Ψεύτικες Υποσχέσεις


Τροφικές Δυσανεξίες και οι Ψεύτικες Υποσχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα, που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Πρόσφατα, έχει προωθηθεί στην αγορά και συγχρόνως στην αντίληψη του κοινού, πως η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα κάποιων τροφικών δυσανεξιών και η αντιμετώπιση της γίνεται εύκολα με ένα τεστ. Ένα τεστ, στο οποίο φαίνεται ποιες είναι οι τροφές, οι οποίες λειτουργούν ως «δηλητήρια» και «παχαίνουν» τους ανθρώπους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αφαίρεση αυτών τροφών από το διαιτολόγιο, θα προκαλέσει απώλεια βάρους και «μαγικά» θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ποια όμως είναι η αλήθεια και από ποιο σημείο ξεκινάει η παραπλάνηση;

Τι είναι η Τροφική Δυσανεξία.
Σύμφωνα με τον ορισμό που έχει δώσει η επιστημονική κοινότητα, τροφική δυσανεξία είναι η διαταραχή της φυσιολογίας του οργανισμού, μετά την κατανάλωση κάποιου διατροφικού συστατικού και οφείλεται σε προβλήματα του μεταβολισμού του συστατικού αυτού. Με πιο απλά λόγια η ανικανότητα του οργανισμού να μεταβολίσει – διασπάσει - πέψει κάποιο διατροφικό συστατικό. Οτιδήποτε, όμως, δεν μεταβολίζεται δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί σε μορφή λίπους, επομένως δεν είναι δυνατό να παχύνει τον άνθρωπο. Αντίθετα του προκαλεί μια σειρά έντονων συμπτωμάτων, όπως φουσκώματα και διάρροιες, που το πιο πιθανό είναι προκαλέσουν ,μείωση του βάρους και της όρεξης κάτι που φυσικά δεν χρειάζεται κανένα τεστ για να ανιχνευθεί.
Κλασικά παραδείγματα τροφικής δυσανεξίας, είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος) και η δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη των δημητριακών, πλην του καλαμποκιού και του ρυζιού).
Κλασικές τροφικές δυσανεξίες
Περιγραφή
Συμπτώματα
Δυσανεξία στη Λακτόζη
Το άτομο δεν μπορεί να «πέψει» την λακτόζη των γαλακτοκομικών λόγω ανεπάρκειας ή μειωμένης δραστικότητας του κατάλληλου ενζύμου (λακτάση).
Παραγωγή αερίων, αίσθηση έντονου φουσκώματος, συσπάσεις του πεπτικού σωλήνα και διάρροια
Δυσανεξία στη Γλουτένη
(γνωστή και ως Κοιλιοκάκη)
Ο οργανισμός του ατόμου εκλαμβάνει την γλουτένη ως «τοξικό» παράγοντα, με αποτέλεσμα την καταστροφή τμημάτων του εντέρου, ουσιαστικών για την διεργασία της απορρόφησης
Διάρροια, κακή απορρόφηση των λιπών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, απώλεια βάρους , αναιμία, αδυναμία και ότι άλλο συνεπάγεται η κακή θρέψη

Με μια προσεκτική ματιά ματιά στον παραπάνω πίνακα μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε πως όταν κάποιος έχει δυσανεξία στη γλουτένη χάνει βάρος και όχι το αντίθετο. Έτσι λοιπόν είναι ανούσιο το να προβεί κάποιος σε οποιαδήποτε εξέταση αν προηγουμένως δεν έχει παρατηρήσει κάποιο σύμπτωμα. 
Τι ακριβώς δείχνει αυτό το τεστ.
Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες αυτών των τεστ: αυτά που χρησιμοποιούν δείγμα αίματος και αυτά που λειτουργούν με ηλεκτρόδια και ανιχνεύσουν :
1) τροφικές αλλεργίες και
2) καθυστερημένες αλλεργικές αντιδράσεις ή αλλιώς τροφικές υπεραισθησίες.
Αυτά τα τεστ λοιπόν μας προστατεύουν από τα τρόφιμα ή τα συστατικά τροφίμων που μας προκαλούν αυτή την αλλεργική αντίδραση. Συμπτώματα των αλλεργικών αντιδράσεων είναι επιδείνωση χρόνιων φλεγμονωδών του οργανισμού (π.χ. αρθρίτιδα, χρόνια ρινίτιδα, κλπ), έδαφος για ανάπτυξη σπαστικής κολίτιδας και δερματοπαθειών κ.α. Αποκλείοντας τα τρόφιμα από το καθημερινό διαιτολόγιο για τουλάχιστον έξι μήνες, τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν.
Σε αυτό το σημείο έρχεται μια πλειάδα ανθρώπων, όπου προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την απελπισία και την ανάγκη για απώλεια βάρους. Προσθέτουν μαγικές ιδιότητες με εντελώς αυθαίρετο τρόπο, όπως για παράδειγμα την ανίχνευση αυτών των τροφίμων, που μπορεί να παχαίνουν τον άνθρωπο! Ακουμπώντας ένα απλό γαλβανόμετρο με ηλεκτρόδια μπορεί να δει τα “παχυντικά τρόφιμα”. Σε έρευνες που γίνανε στο 1991 και 2001 (τα τεστ αυτά δεν είναι τόσο σύγχρονα, όσο θέλουν κάποιοι να πιστεύουμε) διαπιστώθηκε πως δεν έχουν καμία επαναληψιμότητα αποτελεσμάτων και καμία διαγνωστική αξία. Ενώ σε πολλές χώρες έχουν απαγορευθεί εξαιτίας της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού.
 

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα βρούμε επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, που να καταλήγει στο ότι η τροφική υπερευαισθησία, αυτό που κάποιοι εννοούν ως «τροφική δυσανεξία», οδηγεί σε παχυσαρκία και ότι αρκεί να αποβάλλουμε από το διαιτολόγιο τις τροφές που μας υποδεικνύει το τεστ, για να χάσουμε βάρος…. «Υπάρχει δυσανεξία στις πρωτεΐνες του γάλακτος και δυσανεξία που προκαλεί το γάλα από την έλλειψη λακτάσης», διευκρινίζει ο γαστρεντερολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή κ. Ηλίας Μαλλάς. «Πέραν αυτής, υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες τροφές, αλλά δεν μπορούμε να συσχετίζουμε τη δυσανεξία ή την αλλεργία με την παχυσαρκία και να τις χρησιμοποιούμε ως μεθόδους απώλειας βάρους».



Ναι αλλά εγώ έκανα το τεστ δυσανεξίας και έχασα βάρος”

Τα περισσότερα τεστ συνοδεύονται με ένα χαρτί ή έστω με συμβουλές διατροφής. Αλλά και αν δεν συνοδεύονται, τι πιο λογικό και αναμενόμενο, όταν κάποιος αφαιρέσει τα μισά και παραπάνω τρόφιμα από την διατροφή τους να μην χάσει βάρος. Η μείωση της τροφής, φέρνει και μείωση στο βάρος. Αλλά ας μην ξενάμε πως η καταπίεση και η στέρηση τελικά φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και τα κιλά επανέρχονται και με το παραπάνω. Εξάλλου τι ποσοστό αυτών που έχουν κάνει το τεστ έχουν πραγματικά χάσει βάρος. Πόσους ακούσατε να το κάνουν και πόσοι τελικά χάσανε βάρος και το διατηρήσανε... Και τελικά γιατί κανένας επιστήμονας διαιτολόγος δεν το εφαρμόζει. Ή μήπως δεν αφήνει αρκετά κέρδη....

Η θυσία λοιπόν στο βωμό του εμπορικού κέρδους, ουσιαστικά «μετάλλαξε» ένα τεστ που θα μπορούσε να έχει κάποια διαγνωστική αξία και να συνεισφέρει θετικά σε παθολογικές καταστάσεις του οργανισμού, σε μια πλάνη μαγικής δίαιτας αδυνατίσματος….



           

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου - Σπαστική Κολίτιδα

Τι σημαίνει η λέξη Δίαιτα.

Αντιμετωπίζωντας τη Δυσκοιλιότητα