ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ



ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 

Αρκετά συχνά ακούμε την φράση «τα πάχη μου, τα κάλλη μου». Μια σεβαστή κατά τα άλλα άποψη. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια συνεχόμενη αύξηση του σωματικού βάρους ενός ανθρώπου, πέρα από την εξωτερική εμφάνιση; Η απάντηση είναι αρκετά προφανής, τόσο που πολλές φορές την ξεχνάμε ή και εθελοτυφλούμε ακόμα. Είναι η υγεία μας! Είναι γνωστό πως η υπερκατανάλωση τροφίμων, ανεξαρτήτως ποιότητας, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ωθήσει το σώμα, την υγεία, την ψυχολογία και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας στα άκρα. Τι έχουν δείξει οι έρευνες για την παχυσαρκία και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας.
Μυοσκελετικό Σύστημα: Το αυξημένο σωματικό βάρος επιβαρύνει μέση, γόνατα και αστραγάλους. Πρωινά ξυπνήματα μα πρησμένα πέλματα και αναμονή μέχρι να «συνέλθουμε». Μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του σώματος, που επιβαρύνεται εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με επιπλέον 10+ κιλά. 
Καρδιαγγειακές παθήσεις και Υπέρταση: Η κακή διατροφή, η υπερκατανάλωση κρέατος και λιπαρών είναι αποδεδειγμένα παράγοντες, που αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες για την αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδιών  στο αίμα, συνεπώς και την εμφάνιση θρομβολυτικών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αν και η αρτηριακή υπέρταση, δεν οφείλεται στην κακή διατροφή, επηρεάζεται δραματικά από αυτήν, όταν έχει ήδη διαγνωστεί. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αρκετές φορές, ούτε οι φαρμακευτικές αγωγές μπορούν να την ρυθμίσουν.  
Σακχαρώδης Διαβήτης και Αντίσταση στην Ινσουλίνη : Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 συχνά συνδέεται με την παχυσαρκία, υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη (συνδυασμένη υπερλιπιδαιμία) . Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων και κυρίως της ζάχαρης είναι μια συνεχόμενη πίεση ενάντια στις άμυνες του οργανισμού, οι οποίες κάποια στιγμή καταρρέουν και έρχονται τα προβλήματα. Ο Σ.Δ., όταν δεν ρυθμίζεται σωστά, είναι υπεύθυνος για ζημιές που προκαλούνται στα περισσότερα όργανα και αδένες του ανθρώπινου σώματος, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια, η βλάβη στα νεύρα και η σκλήρυνση των αρτηριών (η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ακρωτηριασμό. Η βλάβη στα νεύρα μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές από το πεπτικό όπως ναυτία, έμετοι και διάρροια).
Ψυχολογική και Κοινωνική συμπεριφορά: Η κοινωνική απομόνωση και το αίσθημα μειονεκτικότητας διακατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων με αποτέλεσμα αυτό να του ωθεί περισσότερο προς την υπερκατανάλωση και σε ένα ατελείωτο φαύλο κύκλο συναισθημάτων και ενοχών. 
Αν και τα παραπάνω  είναι  πολύ σοβαρά προβλήματα, που αφορούν την υγεία και προκαλούνται από υπερκατανάλωση των τροφίμων η λίστα δεν σταματάει εδώ. Άλλες επιπλοκές της παχυσαρκίας είναι η αποφρακτική άπνοια, κιρσοί, φλεβίτιδα, οιδήματα στα άκρα, ουρική αρθρίτιδα, χολολιθίαση, λιπώδες ήπαρ, οστεοαρθρίτιδα. Επίσης αυξημένος κίνδυνος σε αναισθησία και χειρουργικές επεμβάσεις και αυξημένη θνησιμότητα.
Οικονομία της Διατροφής: Το οξύμωρο και αντιφατικό της διαδικασίας της αύξησης του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά όρια, είναι τα έξοδα. Σε πρόσφατες έρευνες έχει αποδειχτεί πως ένα πολύ μικρό ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων γνωρίζανε ακριβώς τι ξόδευαν για τα επιπλέον τρόφιμα (αυτά που τους παχαίνανε), που καταναλώνανε. Οι ίδιες έρευνες αποδείξανε πως κατά μέσο όρο η παχυσαρκία «κοστίζει» για την διατήρησή της, περίπου στα 150€ το μήνα. Δηλαδή οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι «πληρώνουν» πολλά χρήματα για να «αποκτήσουν» όλα τα παραπάνω προβλήματα. Και κατ’ επέκταση όλα τα έξοδα, που περιλαμβάνει η όποια ιατροφαρμακευτική αντιμετώπιση, όλων των παραπάνω. 
Τροφή για σκέψη; Ο καθένας μας είναι σημαντικό να γνωρίζει όλες τις παραμέτρους μιας κατάστασης, ώστε  να τις ζυγίζει κάθε φορά όσο πιο σωστά γίνεται  και να προστατεύει τον εαυτό του. Η παχυσαρκία είναι μια ωρολογιακή βόμβα μέσα στο σώμα μας, η οποία αργά ή γρήγορα θα «σκάσει». Είναι αποδεδειγμένο πως οι Επιστήμη της Διατροφής τάσσεται,  τόσο στην αντιμετώπιση, αλλά πολύ περισσότερο στην πρόληψη όλων αυτών των δυσμενών καταστάσεων για την υγείας, για να βοηθήσει και να καθοδηγήσει σωστά όποιον ενδιαφέρεται για αυτήν.


ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΤΖΕΚΟΣ ΘΩΜΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου - Σπαστική Κολίτιδα

Τι σημαίνει η λέξη Δίαιτα.

Αντιμετωπίζωντας τη Δυσκοιλιότητα