Γιατί να θηλάσω ;


Γιατί να θηλάσω ; 

Κάνοντας μια βόλτα σε κάποιο σουπερ μάρκετ θα δούμε στα ράφια του πολλά κουτιά με βρεφικά γάλατα. Φυσικά η επιλογή τους, κάποιες φορές είναι μονόδρομος και η αναφορά γίνεται για τις μητέρες, που για σημαντικούς λόγους δεν μπορούν θηλάσουν. Παρ’ ολ’ αυτά καθώς περνάνε τα χρόνια έχει παρατηρηθεί, πως ο αριθμός των μητέρων, που αποφασίζουν να σταματήσουν τον θηλασμό αυξάνεται συνεχώς. Η επιλογή του βιομηχανικού γάλακτος, γίνεται συνειδητά και χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός και ιδιαίτερος λόγος ή  άλλες φορές διογκώνοντας κάποιο μικρό πρόβλημα ώστε να μοιάζει με σοβαρό.  Τι είναι καλό όμως να γνωρίζει η μητέρα για τον θηλασμό, πριν αποφασίσει με ελαφριά καρδιά να τον σταματήσει; Ποια είναι τα οφέλη αυτής της τόσο τρυφερής διαδικασίας ;

Πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και του μητρικού γάλακτος  για το μωρό
·         Το μητρικό γάλα είναι ένας ζωντανός ιστός. Η σύνθεσή του αλλάζει, ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους, από μέρα σε μέρα και από γεύμα σε γεύμα ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος, προκειμένου να τις ικανοποιήσει άμεσα.
·         Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία.
·         Περιέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το βρέφος και μάλιστα σε ιδανική αναλογία για την σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
·         Η γεύση του
·         Είναι βιολογικά εξειδικευμένο, για να προάγει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δηλαδή του οργάνου που βασίζεται η επιβίωση του ανθρώπου.
·         Προστατεύει το βρέφος από πολλές λοιμώξεις, ιώσεις, αλλεργίες και από την αναιμία
·         Αφομοιώνεται πιο εύκολα, ελαττώνει τους κολικούς, τη δυσκοιλιότητα, ακόμα και την πιθανότητα συγκάματος.
·         Στην αρχή είναι αραιό ώστε να το ξεδιψάσει και στη συνέχεια πλούσιο στο απαραίτητο λίπος, ώστε να ικανοποιήσει την πείνα του.
·         Ηρεμεί το μωρό λόγω μιας ορμόνη που περιέχει, αλλά πολύ περισσότερο λόγω της ασφάλειας και των συναισθημάτων, που αναπτύσσονται μεταξύ αυτού και της μητέρας.
·         Μειώνει μελλοντικούς κινδύνους, όπως η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι.
·         Αυξάνει σημαντικά το δείκτη νοημοσύνης.
·         Αναπτύσσεται μια μοναδική ψυχοσωματική σχέση και δέσιμο  μεταξύ της μητέρας και του βρέφους.

Πλεονεκτήματα του  θηλασμού  για τη μητέρα
·         Απελευθερώνεται μια ορμόνη την ωκυτοκίνη, που βοηθά τη μήτρα να επανέλθει στην αρχική της μορφή πιο γρήγορα, ενώ συγχρόνως συμβάλει στην μείωση της απώλειας αίματος, μετά τον τοκετό.
·         Η ορμόνη προλακτίνη, που παράγεται από τον μητρικό θηλασμό, συμβάλει στο να νοιώσει η μητέρα το «μητρικό ένστικτο» και την προστατεύει από την μελαγχολία μετά τον τοκετό.
·         Προστατεύει τη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού, των γεννητικών οργάνων, την αναιμία κατά την διάρκεια της λοχείας και από μελλοντική οστεοπόρωση.
·         Κάνει καλό στην σιλουέτα. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος από το σώμα της μητέρας, βοηθά στην καύση του επιπλέον λίπους, που αποθηκεύτηκε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
·         Είναι πρακτικό και βολικό, γιατί έχουν το γάλα μαζί σου κάθε στιγμή, στην σωστή θερμοκρασία, χωρίς προετοιμασία αποστείρωσης και φυσικά χωρίς έξοδα!
Η γέννηση ενός μωρού είναι η αρχή  μιας μοναδικής και μαγικής εμπειρίας για την μητέρα. Όπως και τα την διάρκεια της κύησης, το σώμα της ήταν αυτό που προστάτεψε και μεγάλωσε το έμβρυο με το τελειότερο τρόπο, έτσι το σώμα της μητέρας έχει αναλάβει την συνέχιση της ανάπτυξής του με το γάλα.  Είναι καιρός να σταματήσουμε να συμβουλευόμαστε και να ακούμε τους «ειδικούς της παρέας» και «τους παντογνώστες της γειτονιάς». Είναι σημαντικό η μέλλουσες μητέρες να απευθύνονται στους γιατρούς, τις μαίες και τους διαιτολόγους για την σωστή ενημέρωσή τους για το θέμα του θηλασμού, ώστε γνωρίζουν όλες τις πλευρές του θέματος πριν καταλήξουν σε οποιαδήποτε επιλογή.
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΤΖΕΚΟΣ ΘΩΜΑΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου - Σπαστική Κολίτιδα

Τι σημαίνει η λέξη Δίαιτα.

Αντιμετωπίζωντας τη Δυσκοιλιότητα